2022-01-23 16:21:11
Admin השמנת יתר בקרב ילדים
השמנת יתר בילדים מהווה בעיה בריאותית חמורה, אשר עלתה באופן משמעותי ב-50 השנים האחרונות, בעיקר כתוצאה מאורח חיים לא פעיל והרגלי תזונה לא מותאמים. לכן לא מפתיע כי ההתערבויות המוצלחות ביותר שדווחו התמקדו בפעילות גופנית לצד ייעוץ התנהגותי ותזונתי. מחקרים רבים הוכיחו כי פעילות גופנית משפרת את הבריאות ומפחיתה את הסיכון לתמותה. הוכח כי פעילות גופנית רבה בקרב מתבגרים מפחיתה את הסיכון למחלות רבות לרבות מחלות קריווסקולריות בקרב מבוגרים (Tan et al., 2016, (Ana Carolina Corte de Araujo et al., 2012.
הטיפולים המקובלים להשמנה באוכלוסייה הכללית הם דיאטה, אימון גופני, תרופות וניתוח. דיאטה אינה מתאימה לילדים צעירים כיוון שגופם נמצא בגדילה מהירה ודורש תזונה מספקת. לא מומלץ להשתמש בתרופות או ניתוח בילדים בהם השמנת היתר נגרמת מאיזון חיובי בין אכילה מרובה למחסור בפעילות גופנית. לכן, אימון גופני מנוצל כבחירה הראשונה בילדים עם השמנת יתר שלא נגרמת ממחלות. מידת הפעילות הגופנית בקרב ילדים לרוב ממשיכה בבגרות ולכן ממליצים להשריש הרגלים אלו כבר בגילאים צעירים.
ההמלצות הבין לאומיות עבור ילדים הינן להיות פעילים פיזית לפחות למשך שעה ביום. מחקרים הראו שפעילות גופנית בקרב ילדים עם השמנת יתר משפרת בין היתר תפקוד קרדיווסקולרי, אולם ישנם מעט מחקרים שבחנו נושא זה. מעבר לכך, עדיין לא ברור מהו סוג האימון שישפר באופן הרב ביותר את התפקוד הקריווסקולרי של ילדים עם השמנת יתר. באופן מסורתי, אימון בעצימות נמוכה עד בינונית הינו סוג האימון שמומלץ לטיפול בהשמנת יתר, אולם בשנים האחרונות מחקרים הראו כי אימון בעצימות גבוהה הוכח אף הוא כיעיל לטיפול במקרים אלו Yan Hee Lee et al., 2019), Sola et al., 2010).
נכתב ע"י מור שקד, בעלי שקד ספורט, בעלת תוארB.Ed בחינוך גופני ותנועה ותואר M.Ed בקידום בריאות.
*התוכן בכתבה זו אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להיוועצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.